Η ΜέλισσαΜελισσοκομία, η μέλισσα και τα προϊόντα της
ΜέλιΒασιλικός ΠολτόςΓύρηΠρόποληΚερίΔηλητήριοΕπικονίαση
Βασιλικός Πολτός «το γάλα των μελισσών»

Το μπλοκάρισμα του γόνου

Μπλοκάρισμα είναι ο περιορισμός του γόνου για να μη διατεθεί για τη διατροφή του το θυμαρίσιο μέλι που είναι τόσο περιζήτητο και ακριβό. Μπλοκάρω σημαίνει εμποδίζω την κίνηση, περιορίζω σε αδράνεια. Μπλοκάρισμα του γόνου, λοιπόν είναι ο περιορισμός της ωοτοκίας της βασίλισσας. Το μπλοκάρισμα του γόνου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
1. Φυσικός τρόπος: Όταν υπάρχει καλή ανθοφορία με τη μαζική μεταφορά νέκταρος από τις μέλισσες χρησιμοποιούνται όλα τα κελιά για αποθήκευση και η μάνα έτσι δεν μπορεί να γεννήσει.
2. Τεχνητός τρόπος: Με την επέμβαση του μελισσοκόμου. Δέκα ημέρες πριν από την ανθοφορία μεταφέρουμε όλα τα πλαίσια του γόνου στο πάνω πάτωμα, αφού τα τινάζουμε στην γονοφωλιά για να πέσουν οι κηφήνες. Αφήνουμε μόνο ένα ή δύο πλαίσια γόνου ασφράγιστου στη γονοφωλιά μαζί με τη βασίλισσα, τις τροφές και άδειες κηρήθρες (αν δεν αφήσουμε 1-2 πλαίσια με γόνο η βασίλισσα θα εγκαταλείψει την κυψέλη). Βάζουμε διάφραγμα και πάνω από αυτό το πάτωμα με το γόνο. Αν θέλουμε, παρεμβάλλουμε ανάμεσα κι ένα ρηχό πάτωμα. Η βασίλισσα επειδή κάτω δεν υπάρχουν πολλές παραμάνες στα δύο πλαίσια του γόνου σταματάει τη γέννα μέχρι να εκκολαφθεί ο επάνω γόνος. Έτσι το νέκταρ που μεταφέρεται, θα αποθηκεύεται αφού δεν υπάρχει γόνος για να το καταναλώσει. Άλλος τρόπος είναι το ορφάνεμα μελισσιών με παλαιές μάνες.


Επιμέλεια κειμένων: Αγγελική Βαφία

 

Κατάλογος
 

www.melissokomia.com | e-περιοδικό για την Μελισσοκομία, την Μέλισσα και τα προϊόντα της.

Παραγωγοί έμποροι συνεταιρισμοί
Εξοπλισμοί, εργαλεία, μηχανήματα
Μελίσσια, Κυψέλες, Κηρήθρες
Τροφές, Βιταμίνες, Φάρμακα
Συσκευασία μεταφορά αποθήκευση
Αναλύσεις έλεγχοι, πιστοποιήσεις
Γεωπόνοι εντομολόγοι, Κτηνίατροι
Μελέτες, Επιδοτήσεις αναπτυξιακά
Πατέντες ευρεσιτεχνίες καινοτομία
Σεμινάρια - Ημερίδες - Εκθέσεις
Εκδόσεις, Βιβλία, Περιοδικά


Σύνθετη Αναζήτηση


Σύνθετη Αναζήτηση

   
Ελληνικό Μέλι Θεματική Κάλυψη: Ο κλάδος της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα, Φυσιολογία της Μέλισσας, Συγκρότηση εγκατάστασης μελισσοκομείου, Η επιθεώρηση της κυψέλης, Η παραγωγή βασιλισσών, Μέθοδος με δύο βασίλισσες, Σμηνουργία, Ο τρυγητός του μελιού, Το μπλοκάρισμα του γόνου, Τα προϊόντα της μέλισσας(Μέλι, Βασιλικός Πολτός, Γύρη, Πρόπολη, Κερί, Δηλητήριο), Ασθένειες του γόνου και των μελισσών, Εχθροί των μελισσών - Κηρόσκωρος - Σφήκες, Ποιότητα του μελιού, Τυποποίηση, Εμπορία - Συσκευασία, Διάθεση του μελιού, Διερεύνηση αγοράς, Βιβλιογραφία.
                                                                      
Θράκη Μακεδονία Ήπειρος Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Αττική Πελοπόννησος Κρήτη Ν. Ιονίου Ν. Β/Α Αιγαίου Εύβοια Κυκλάδες Δωδεκάνησα Κύπρος Εικόνες Βίντεο Διεθνή Ιστολόγια Forums Χρήσιμα Επικοινωνία Αποποίηση Ευθύνης - Όροι Χρήσης Διαφήμιση