Η ΜέλισσαΜελισσοκομία, η μέλισσα και τα προϊόντα της
ΜέλιΒασιλικός ΠολτόςΓύρηΠρόποληΚερίΔηλητήριοΕπικονίαση
Βασιλικός Πολτός «το γάλα των μελισσών»

Ο τρυγητός του μελιού

Είναι αναμφισβήτητα μια κοπιαστική, αλλά συνάμα ευχάριστη δουλειά στο μελισσοκομείο, αφού είναι η ώρα της ανταμοιβής των κόπων του μελισσοκόμου.

Η συστηματική δουλειά, η οργάνωση, η εμπειρία και οι γνώσεις του μελισσοκόμου είναι σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας στην εργασία αυτή. Αρκετές ημέρες πριν από τον τρύγο ελέγχονται και καθαρίζονται σχολαστικά τα απαραίτητα εργαλεία και σκεύη για τις εργασίες του τρυγητού. Αυτά είναι:

  1. Ο μελιτοεξαγωγέας

  2. Ο κάδος απολεπισμού

  3. Το φίλτρο εφοδιασμένο με διπλή σήτα

  4. Δοχεία ωρίμανσης μελιού

  5. Μαχαίρι απολεπισμού με ατμό

  6. Μελισσοκομικό πιρούνι

Την ημέρα του τρύγου πρέπει να επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες. Να αποφεύγεται οτιδήποτε θα ερέθιζε τις μέλισσες ή θα προκαλούσε τάσεις λεηλασίας π.χ. οι κυψέλες να μην παραμένουν πολλή ώρα ανοιχτές και τα πλαίσια με μέλι εκτεθειμένα. Οι κινήσεις του μελισσοκόμου να είναι σίγουρες, ήρεμες αλλά και γρήγορες. Αν παρ' όλη την προσοχή μας η επιθετικότητα των μελισσών είναι μεγάλη, ο τρύγος διακόπτεται. Η απομάκρυνση των μελισσών από το πλαίσιο γίνεται με ένα απότομο τίναγμα μέσα στην κυψέλη και με τη βοήθεια της μελισσοκομικής βούρτσας. Ο μελισσοκόμος πρέπει γρήγορα να αποφασίσει ποια πλαίσια θα πάρει αποφεύγοντας όσα έχουν γόνο, γύρη και ασφράγιστα μέλια. Χρειάζεται προσοχή για να αποφύγουμε από αδέξιους ή απρόσεκτους χειρισμούς τραυματισμό ή θανάτωση της βασίλισσας.

Κατά τη φυγοκέντριση των πλαισίων στον μελιτοεξαγωγέα, χρειάζεται προσοχή στην ταχύτητα για να μη σπάσουν οι κηρήθρες, ιδιαίτερα όσες είναι βαριές και οι φρεσκοκτισμένες. Πρέπει να «γυρίζονται» 2-3 φορές δεξιά - αριστερά για να βγαίνει το μέλι χωρίς να σπάζουν από το υπερβολικό βάρος της μιας πλευράς. Μετά τη φυγοκέντριση τα πλαίσια επιστρέφονται στα μελίσσια, για να τα «γλείψουν» να πάρουν δηλαδή το μέλι που έμεινε πάνω, να τα καθαρίσουν. Αυτή η δουλειά γίνεται το βράδυ για να αποφύγουμε τη λεηλασία που μπορεί να δημιουργήσει η μυρωδιά των φρεσκοτρυγημένων πλαισίων.

Η συντήρηση και ο καθαρισμός των εργαλείων πρέπει να είναι το τελευταίο μέλημά μας, ώστε να είναι έτοιμα για τον επόμενο τρύγο. Το μέλι συγκεντρώνεται, περνά από σήτα με διπλό φίλτρο και παραμένει στα δοχεία ωρίμανσης για λίγες ημέρες.


Επιμέλεια κειμένων: Αγγελική Βαφία

 

Κατάλογος
 

www.melissokomia.com | e-περιοδικό για την Μελισσοκομία, την Μέλισσα και τα προϊόντα της.

Παραγωγοί έμποροι συνεταιρισμοί
Εξοπλισμοί, εργαλεία, μηχανήματα
Μελίσσια, Κυψέλες, Κηρήθρες
Τροφές, Βιταμίνες, Φάρμακα
Συσκευασία μεταφορά αποθήκευση
Αναλύσεις έλεγχοι, πιστοποιήσεις
Γεωπόνοι εντομολόγοι, Κτηνίατροι
Μελέτες, Επιδοτήσεις αναπτυξιακά
Πατέντες ευρεσιτεχνίες καινοτομία
Σεμινάρια - Ημερίδες - Εκθέσεις
Εκδόσεις, Βιβλία, Περιοδικά


Σύνθετη Αναζήτηση


Σύνθετη Αναζήτηση

   
Ελληνικό Μέλι Θεματική Κάλυψη: Ο κλάδος της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα, Φυσιολογία της Μέλισσας, Συγκρότηση εγκατάστασης μελισσοκομείου, Η επιθεώρηση της κυψέλης, Η παραγωγή βασιλισσών, Μέθοδος με δύο βασίλισσες, Σμηνουργία, Ο τρυγητός του μελιού, Το μπλοκάρισμα του γόνου, Τα προϊόντα της μέλισσας(Μέλι, Βασιλικός Πολτός, Γύρη, Πρόπολη, Κερί, Δηλητήριο), Ασθένειες του γόνου και των μελισσών, Εχθροί των μελισσών - Κηρόσκωρος - Σφήκες, Ποιότητα του μελιού, Τυποποίηση, Εμπορία - Συσκευασία, Διάθεση του μελιού, Διερεύνηση αγοράς, Βιβλιογραφία.
                                                                      
Θράκη Μακεδονία Ήπειρος Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Αττική Πελοπόννησος Κρήτη Ν. Ιονίου Ν. Β/Α Αιγαίου Εύβοια Κυκλάδες Δωδεκάνησα Κύπρος Εικόνες Βίντεο Διεθνή Ιστολόγια Forums Χρήσιμα Επικοινωνία Αποποίηση Ευθύνης - Όροι Χρήσης Διαφήμιση