Η ΜέλισσαΜελισσοκομία, η μέλισσα και τα προϊόντα της
ΜέλιΒασιλικός ΠολτόςΓύρηΠρόποληΚερίΔηλητήριοΕπικονίαση
Βασιλικός Πολτός «το γάλα των μελισσών»

Μέλι

Είναι ένα φυσικό προιόν που προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών ή το μελίτωμα κάποιων εντόμων. Οι μέλισσες, το επεξεργάζονται στον προστόμαχό τους προσθέτοντας διάφορα ένζυμα και άλλες ουσίες.το αποθηκεύουν σε υγρή μορφή μέσα στα κελιά της κηρήθρας. Σιγά σιγά ωριμάζει, εξατμίζονται τα υγρά και το μέλι έτοιμο πια σφραγίζεται με λεπτό στρώμα κεριού από τις εργάτριες. Για ένα κιλό μέλι οι εργάτριες επισκέπτονται 2 ως 8 εκατομμύρια λουλούδια. Χρειάζονται 4 κιλά νέκταρ για να παραχθεί ένα κιλό μέλι.
Το μέλι είναι η πρώτη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Γνωρίζουμε ότι το νέκταρ ήταν η τροφή των θεών του Ολύμπου, η τροφή της Αθανασίας. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, για την επούλωση πληγών και τραυμάτων. Πίστευε, όπως και ο Δημόκριτος, ότι παρατείνει τη ζωή.
Το μέλι είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης. Περιέχει στοιχεία απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέρα απ'τη θρεπτική του αξία, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού και βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση της υγείας. Μιλάμε πάντα για το αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο και δεν σημαίνει ότι αυτό είναι νοθευμένο. Αντίθετα, τα μέλια που δεν ζαχαρώνουν ποτέ έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.


Επιμέλεια κειμένων: Αγγελική Βαφία

 

Κατάλογος
 

www.melissokomia.com | e-περιοδικό για την Μελισσοκομία, την Μέλισσα και τα προϊόντα της.

Παραγωγοί έμποροι συνεταιρισμοί
Εξοπλισμοί, εργαλεία, μηχανήματα
Μελίσσια, Κυψέλες, Κηρήθρες
Τροφές, Βιταμίνες, Φάρμακα
Συσκευασία μεταφορά αποθήκευση
Αναλύσεις έλεγχοι, πιστοποιήσεις
Γεωπόνοι εντομολόγοι, Κτηνίατροι
Μελέτες, Επιδοτήσεις αναπτυξιακά
Πατέντες ευρεσιτεχνίες καινοτομία
Σεμινάρια - Ημερίδες - Εκθέσεις
Εκδόσεις, Βιβλία, Περιοδικά


Σύνθετη Αναζήτηση


Σύνθετη Αναζήτηση

   
Ελληνικό Μέλι Θεματική Κάλυψη: Ο κλάδος της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα, Φυσιολογία της Μέλισσας, Συγκρότηση εγκατάστασης μελισσοκομείου, Η επιθεώρηση της κυψέλης, Η παραγωγή βασιλισσών, Μέθοδος με δύο βασίλισσες, Σμηνουργία, Ο τρυγητός του μελιού, Το μπλοκάρισμα του γόνου, Τα προϊόντα της μέλισσας(Μέλι, Βασιλικός Πολτός, Γύρη, Πρόπολη, Κερί, Δηλητήριο), Ασθένειες του γόνου και των μελισσών, Εχθροί των μελισσών - Κηρόσκωρος - Σφήκες, Ποιότητα του μελιού, Τυποποίηση, Εμπορία - Συσκευασία, Διάθεση του μελιού, Διερεύνηση αγοράς, Βιβλιογραφία.
                                                                      
Θράκη Μακεδονία Ήπειρος Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Αττική Πελοπόννησος Κρήτη Ν. Ιονίου Ν. Β/Α Αιγαίου Εύβοια Κυκλάδες Δωδεκάνησα Κύπρος Εικόνες Βίντεο Διεθνή Ιστολόγια Forums Χρήσιμα Επικοινωνία Αποποίηση Ευθύνης - Όροι Χρήσης Διαφήμιση